Seppalastatyn

Leonhard Seppala var född 1877 i Skibotn i Norge. Hans föräldrar Anna och Isak Seppälä hade något år tidigare utvandrat från Junosuando. 
År 1900 begav sig Leonhard och tre av hans kamrater till Amerika. De hamnade i Nome i Alaska, en stad längst ut på Sewardhalvön mot Berings sund.

Seppalas liv blev en hundförares liv. Han hade god hand med hundar. Vid 89 års ålder summerade han sitt liv med hundarna och kom fram till att han kört 400.000 kilometer med hundspann.
Två av hans hundar, siberian huskies blev nästan lika berömda som sin förare. Deras namn var Togo och Balto.

 

 

Seppala och hans hundar är mest känd för när en difteriepidemi i Nome bröt ut.
Det enda transportmedlet var hundspann. Man fick telegram till anchorage att man måste få tag i serum för att hejda difteriepidemin. En förpackning på tio kilo (300.000 enheter) serum skickades iväg med tåg mot Fairbanks i Alaska. En “slädhundsstafett” med den dyrbara och livsviktiga lasten organiserades. Det första ekipaget mötte tåget i Nenana. De packade ner serumpartiet och gav sig iväg.
I 175 mil över fjäll och öde vidder, i 30-40 minusgrader och hård vind, gick loppet.
De flesta av de inblandade förarna körde omkring sex mil, en del längre och lämnade sedan över lasten till nästa ekipage. Men vid varje byte måste serumet packas upp och värmas för att det inte skulle förstöras.
Till Nulato, en by cirka 10 mil från kusten hade Leonhard Seppala tagit sig med ett spann på 20 hundar – och med Balto som ledarhund. I 52 mil körde han sedan sitt spann, bara med nödvändiga avbrott för vila och uppvärmning av serumet. 14 dagar sägs färden ha tagit men människorna i Nome fick sitt serum.

På fotona ser ni Leonhard Seppala med sin fru Constance sittande i kälken.

Seppalastatyn finns vid brandstationen i centrum av byn. Konstnären som gjort Seppalastatyn heter Håkan Fors och han gör olika träskulpturer på sin fritid. Han använder endast motorsåg när han gör dessa. Vid seppalastatyn finns även en kungsörn som han gjort.

Foto: Rickard Rehnlund, Junosuando