Om Junosuando

Junosuando med ca 500 invånare ligger i Pajala kommun i Tornedalen. 

Våra närmaste städer är i första hand Kiruna ca. 12 mil och Luleå ca.25 mil härifrån. Vi har nära till både Finland och Norge.
Från Haparanda kan man färdas på väg 400 upp till Pajala och därifrån väg 395 till Junosuando. Bilvägen från Stockholm och hit upp till Junosuando är ca 122 mil och även i övrigt rör vi oss med stora avstånd i denna del av Sverige. Från Kiruna upp till Riksgränsen och Narvik är det 15 till 20 mil.

Trafiken är livlig speciellt sommartid med stora mängder turister som passerar byn och bygden. En del stannar upp vid våra turistsevärdheter och många fiskar i våra relativt sett fiskrika vatten, älvar såväl som i sjöar. Bifurkationen – Tärendö älv – är en världskänd företeelse som de flesta kommer i kontakt med under vistelsen i bygden.
Det finns goda hantverkare i byn som arbetar med trä, skinn, sten och även båtbyggeri, nu senast med att färdigställa en unik hjulångare som skall trafikera Torneälven och kommer att ha sin kajplats centralt i byn. Läs mer om hjulångaren.